תזונה נכונה לקשישים - ואיך להכין אוכל טעים לגיל הזהב

על גיל הזהב סיעוד ועוד

כאן תמצאו תשובות לשאלות, וכן דלת פתוחה לשאול.

אוכל טעים לקשישים – האם זה אפשרי?

אוכל טעים לקשישים – האם זה אפשרי?

אוכל טעים לקשישים – האם זה אפשרי?

ישנה תפיסה רווחת או בשמה האחר סטיגמה לגבי תזונה בגיל השלישי, הדברים הראשונים שעולים לנו לראש בהקשר הזה, זה עוף מכובס, פירה חסר טעם, בלי תיבול וחס וחלילה אוכל גרוס.
אנחנו כאן כדאי להפריח את המיתוס, לתאר קצת דגשים לגבי תזונת קשישים, חשיבותה, טיפים לייעל אותה (או במילים אחרות להפוך אותה לטעימה יותר) ולסיכום מספר מתוכנים.
תזונה בריאה
שמירה על תזונה חשובה בכל גיל זאת משום שהיא אחד המרכיבים העיקריים שמסייעים לנו לשמור על בריאות תקינה (אכילה מסודרת ומאוזנת יכולה למנוע התקפי לב, מחול כולסטרול, סכרת מסוג 2 ועוד…).

תזונה נכונה לקשישים

תזונה בריאה לגיל השלישי

חסרים תזונתיים עלולים להשפיע באופן ישיר על תפקוד הקשיש ואף לגרום להתדרדרות במצבו הבריאותי. השינויים הפיזיולוגים בתהליך ההזדקנות משפיעים על התיאבון ועל היכולת לאכול (לדוגמא – פגיעה בחוש הטעם והריח, בעיות שיניים, שינויים נפשיים וחברתיים ועוד). על כן, חשוב עד פי כמה וכמה לשים לב לתזונה בגיל זה.

 

תזונה מומלצת לגיל השלישי – המלצות משרד הבריאות

משרד הבריאות ממליץ לגיל השלישי על שלוש ארוחות עיקריות ביום ושלוש ארוחות ביניים תוך ריבוי בנוזלים. כמו כן, על התזונה לכלול את כל אבות המזון ( פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים) . התפריט צריך להיות מותאם לצרכי הקשיש, יכולותיו התפקודיות ואבחנותיו הרפואיות אלמנט התייחסות חשוב נוסף הוא האלמנט הכלכלי – יש לראות כיצד ניתן לשלב את כל אבות המזון הן במצב כלכלי טוב והן במצב כלכלי ירוד.

הפרכת מיתוסים בנושאי תזונה לגיל השלישי

  •           המיתוס: יש להמעיט בתיבול

מציאות: עקב ירידה בחוש הטעם והריח יש להגדיש את טעמי האוכל.

  •          המיתוס: לא מומלץ לאכול את הקליפה של הירקות והפירות

מציאות: בשל שינויים בגוף והיחלשות השירים גם שריר המעי הגס נחלש ועל כן קשישים רבים סובלים מעצירות, הסיבים התזונתיים שנמצאים בקליפות הירק והפרי מסייעים בתהליך העיכול.

  •          המיתוס: מומלץ להפחית בבשר

מציאות: בשר, עוף ודגים מסייעים לנו לשמור על השרירים, העצמות ועור הגוף ומספקים לגוף חלבון ממקור החי, ויטמין B, ברזל ואבץ.

טיפים לתזונה נכונה בקשישים

  1. שמירה על הרגלי תזונה מסודרים – שלוש ארוחות עיקריות (בוקר, צהרים וערב)  ומספר ארוחות ביניים
  2. שתייה מרובה – חשוב לשתות הרבה במהלך היום
  3. סיבים תזונתיים – להרבות במזונות עתירי סיבים
  4. שמירה על משקל גוף תקין
  5. הקפדה על תאריכי תפוגה של מוצרי מזון
  6. אכילה בחברה משפרת את התיאבון

מתכונים מומלצים קלים להכנה ובריאים לגיל הזהב

  1. מרק עדשים אדומות – העדשים הן קטניות מומלצות מאוד, הן מכילות כמות גדולה של חלבון, ברזל, אשלגן, סידן, מגנזיום וויטמינים רבים, יתרה מזאת , אכילת עדשים וקטניות אחרות ככלל טובה למניעת מחלות לב וכולסטרול, איזון סכרת ואף מניעת עצירות.

מרק עדשים בריא עשיר טעים  וקל להכנה במיוחד לבני הגיל השלישיהמרק טעים, עשיר, משביע ובריא עם פרוסת לחם יכול להיות ארוחה שלמה:

המרכיבים:
כוס וחצי עדשים כתומות שהושרו או נשטפו במסננת
בצל גדול קצוץ
פלפל אדום חתוך לקוביות
שישה גזרים חתוכים לגפרורים
חתיכת דלעת חתוכה לקוביות
בטטה חתוכה לקוביות
ראש שום חתוך
צרור שמיר וצרור כוסברה קצוצים
מלח, פלפל, כורכום, חוואיג' למרק
6 כוסות מים
6  כפות שמן זית

אופן ההכנה:
העדשים האדומות רכות יותר ואינן מצריכות השרייה במים, אלא רק שטיפה.

מזהיבים את הבצל הקצוץ בשמן הזית בתוך סיר גדול. מוסיפים את הפלפל ולאחר מכן בהדרגה את שאר הירקות, את העדשים ואת התבלינים. מערבבים ומקפיצים בשמן ומוסיפים את המים. מרתיחים ומנמיכים את האש. מערבבים מדי פעם, כי לעדשים יש נטייה לרדת לתחתית הסיר ולהידבק אליה. מבשלים כ-30 דקות, מכבים את האש ומניחים לסיר להישאר סגור כמה דקות. פותחים, טועמים ומתקנים את הטעמים.

עוגת קראנץ' קקאו

עוגת-קקאועוגת קראנץ טעימה ליד הקפה, ליד התה או סתם כך כארוחת ביניים. הקקאו  בעל ערך בריאותי ונעשה בו שימוש מזה דורות רבים לריפוי בעיות כמו משקל ירוד, אנמיה, מערכת עצבים חלשה ובעיות בעיכול. יתרה מזאת חקרים מדעיים מצאו שהוא מיטיב עם העורקים ומקטין סיכון להתקפי לב ולשבץ מוחי, מוריד לחץ דם וכולסטרול, מפחית דלקתיות וחמצון בגוף, טוב לאיזון הורמונלי ורגיעה.

המרכיבים (שתי עוגות):

לבצק:

250 גרם קמח מלא
250 גרם קמח לבן (לנפות את הקמחים לתוך קערה)
1  כף שמרים יבשים
חצי כוס חלב סויה
גרידת לימון
2  כפות סילאן טבעי
6  כפות שמן קוקוס או קנולה
1  שקיק סוכר וניל
1  שקיק משפר אפייה
חצי כפית מלח

למלית:
1  כף אבקת קקאו 10 אחוז
2  כפות סוכר חום
קינמון
סוכר וניל
אפשר גם אגוזים או שקדים גרוסים

אופן ההכנה:
מערבבים את חומרי הבצק מלבד המלח במיקסר או ידנית. אחרי לפחות חמש דקות לישה מוסיפים את המלח. מניחים לבצק לתפוח כמה שעות בתוך קערה במקום חמים.

לאחר שתפח משטחים את הבצק לשני עלים על נייר אפייה מקומח, מורחים שמן קוקוס או קנולה ומפזרים מעל את תערובת המלית. מגלגלים לרולדות ומניחים לתפיחה נוספת של כשעה. ליצירת קראנץ', מבצעים חתכים קטנים לרוחב הרולדה ומסובבים אותה בשלבים לכל אורכה, בצורת ספירלה.
מניחים לתפיחה נוספת ואופים בתנור שחומם ל-170 מעלות ל-35 דקות.

צרו עמנו קשר

רב קווי 09-7672345

או

אנא מלא את הפריטים כד שנציגנו יכלו לענות לך בהקדם





captcha


Loader

עוד פרטים? x